Cisco Packet Tracer Üzerinde Aktivite Sihirbazı Kullanılarak Bir Aktivite Dosyası Hazırlanması

0
2367
views
Cisco Packet Tracer, Cisco işlemleri için sanal bir ağ ortamı sunan simülasyon uygulamasıdır. Bu uygulama ile eğitim amaçlı sanal bir laboratuar ortamı hazırlanabilir. Bu yazıda, Cisco Packet Tracer uygulamasının bir eklentisi olan Aktivite Sihirbazı (Activity Wizard) kullanılarak, bir Cisco konfigürasyonlarında değerlendirme amacıyla kullanılabilecek olan bir aktivite dosyası hazırlanacaktır.

Pentist: Sızma Testleri ve Bilgi Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri

Not: Bu yazıda Cisco Packet Tracer uygulamasının 5.3.3 sürümü kullanılmıştır. Sürümler arasında farklılıklar oluşabilir.

Aktivite Sihirbazı oluşturmak için öncelikle, hem başlangıç (initial) hem de cevap (answer) konfigürasyonları için öncelikle 2 ayrı .pkt uygulaması oluşturmak gerekir. Başlangıç konfigürasyonu, kullanıcı aktivite sihirbazını açtığı zaman karşısına gelecek olan konfigürasyon olacaktır. Kullanıcı başlangıç konfigürasyonu üzerinden, istenilen yapılandırmaları ve konfigürasyonları yaparak cevap konfigürasyonuna ulaşması hedeflenir. Hedefe ulaşabilmek için Aktivite Sihirbazı üzerinde gerekli açıklamalar da yapılır. Uygulama şu şekilde oluşturulur.

Aktivite Sihirbazı için kullanılacak olan başlangıç ve cevap konfigürasyonlarına ait .pkt uzantılı dosyaların oluşturulduğunu varsayalım.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-01

Cisco Packet Tracer üzerinde Extensions menüsündeki Activity Wizard seçimi ile sihirbaz başlatılır.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-02

Aktivite Sihirbazı’nda başlangıç konfigürasyonunu eklemek için “Initial Network -> Import File to Initial Network” adımları izlenir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-03

Açılan pencerede daha önceden başlangıç konfigürasyonu için oluşturulan uygulama dosyası seçilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-04

Cevap uygulamasını seçmek için ise, “Answer Network -> Import File to Answer Network” adımları izlenir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-05

Açılan pencerede daha önceden cevap konfigürasyonu için oluşturulan uygulama dosyası seçilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-06

Başlangıç ve cevap dosyaları ekledikten sonra, “Answer Network -> Assessment Tree” sekmesinde kullanıcıdan hangi cihaz üzerinde hangi yapılandırmaların yapılması istenildiği seçilir. Tüm adımların yapılması (bilgisayarları eklemek dahil) seçilebileceği gibi, sadece konfigürasyon ile ilgili adımların cevaplandırılması (ACL oluşturma, kullanıcı yetkikendirme,…) da seçilebilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-07

Daha sonra açıklamalar “Instructions -> Edit” sekmesinden eklenir. Buraya kullanıcıdan neler yapması istenildiği açıklanabilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-08

Hazırlanan aktiviteyi test etmek için (aktivitenin nasıl olduğuna, kullanıcıya nasıl görüneceğini kontrol etmek için) Activity Wizard ekranında “Test Activity” sekmesine tıklanabilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-09

Test edildikten sonra gerekli yerler düzeltilip kaydedildiğinde uygulama hazır hale gelir. Aktivite dosyası “Save” veya “Save As…” sekmesi üzerinden kaydedilir. Cisco Packet Tracer uygulamasında konfigürasyon dosyaları .pkt uzantılıyken, Aktivite Sihirbazı’na ait aktivite dosyaları .pka uzantılı olduğu görülmektedir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-10

Aktivite dosyası hazırlandıktan sonra, bu dosyanın kullanılması için dosya Cisco Packet Tracer uygulaması ile açılır.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-11

Aktivite Sihirbazı ile oluşturulan aktivite dosyası Cisco Packet Tracer ile açıldığında, başlangıç konfigürasyonunun bulunduğu ekran ve aktivite hazırlanırken tanımlanan açıklamaların bulunduğu ekranlar açılır.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-12

Aktivite Sihirbazı ekranında geçen süre ve istenilen yapılandırmanın % olarak ne kadarının tamamlandığını gösteren değerler vardır.

Reset Activity butonu, yapılan %’yi sıfırlar ve tekrar ilk haline döndürür. Aktivite sırasında konfigürasyonlarda hata yapıldıysa ve aktivitelerin tekrar yapılandırmasına gerek duyuluyorsa bu buton kullanılabilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-13

Bunun yanında, Check Results butonuna tıkladıktan sonra, Assesment Items sekmesinden istenilen hangi yapılandırmaların tamamlandığı kontrol edilebilir.

creating-exercises-on-cisco-packet-tracer-using-activity-wizard-14

Basit olarak Packet Tracer ile Aktivite Sihirbazı bu şekilde oluşturulur. Bunların haricinde kullanıcının yapılandırmalarını değiştirememesi gereken cihazların kilitlenmesi, cihazlardaki yapılandırmaların otomatik kontrolünün yapılması, otomatik bağlantı testi gibi özellikler de eklenebilir.

 

Pentist: Sızma Testleri ve Bilgi Güvenliği Danışmanlık Hizmetleri

CEVAP VER

Yorumunuzu giriniz
İsminizi giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.